"Úplne absentujúca pomoc štátu, obrovské náklady súvisiace s
protipandemickými opatreniami a rekordné ceny potravinárskej pšenice
drvivo doliehajú na slovenských pekárov. Ide doslova o prežitie
slovenského pekárstva v krajine. Neostáva nám už nič iné, ako zvýšiť
ceny našich výrobkov. Ak okamžite nezasiahne štát, ktorý nám už pred pol
rokom sľúbil pomoc, pekári budú musieť postupne otvárať dodávateľské
zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať o zvýšenie odbytových cien," uviedol výkonný riaditeľ SZPCC Milan Lapšanský.
Ceny potravinárskej pšenice na európskych, ale aj amerických komoditných
burzách začiatkom tohto roku podľa neho skokovo stúpli až na úroveň 235
USD za tonu. K výraznému rastu zásadne prispelo Rusko, ktoré od
polovice februára významne zvýšilo exportné clá na pšenicu. Ďalšie
zvýšenie ciel ohlásilo na marec a zachovať ich chce najmenej do roku
2022.
Zároveň podľa jeho slov neutícha záujem o pšenicu z Číny. Rast dopytu
zvyšuje ceny u pestovateľov a obchodníkov v celej Európe. V marci 2021
sa očakáva ďalší cenový rast obilia až o 25% a prognózy predpovedajú
dramaticky vysokú cenu obilia minimálne do novej úrody. Medzinárodná
obilninová rada pritom mierne znížila výhľad produkcie pšenice v tomto
roku. To by mohlo spôsobiť výpadok objemu obilia na trhu v druhom
polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody.
"Cena pšenice a z nej vyrobenej múky výrazným spôsobom ovplyvňuje
produkčné kalkulácie pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ak cena pšenice
do konca mesiaca neklesne pod 200 USD za tonu, budú musieť ceny výrobkov
z nej zdražieť. Pekári totiž aktuálne fungujú doslova na hrane a bez
akejkoľvek pomoci štátu," vysvetlil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i
cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000
pracovníkov.